Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΠΟΡΤΑΡΙΑ - ΣΤΑΓΙΑΤΕΣ -ΑΝΑΚΑΣΙΑ


Μια χαλαρή και συνάμα χορταστική κατάβασις που ξεκινά απο την ιστορική Πορταριά και καταλήγει στις Αηδονοφωλιές λίγο έξω απο την πόλη του Βόλου. Η πλατεία της Πορταριάς είναι ιδανικό μέρος για φλέρτ καθώς πολλά ΚΑΠΗ επιλέγουν την τοποθεσία για εκδρομή.


 Καταπληκτικό αρχοντικό στην Πορταριά. Ο ερευνητής Γιώργος Πάλμος σε μία πρόσφατη αποστολή του εντόπισε αιθερικά όντα σε τούτο το κτίσμα. 




 Καταπληκτικός Ιερός Ναός με αυθαίρετο τρούλο που έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις εκκλησίας - πολεοδομίας. Τα συνθήματα σε τοίχους όπως "ΙΓΝΑΤΙΕ ΑΝΑΞΙΕ" και "ΙΓΝΑΤΙΕ ΠΑΠΙΚΕ" που γράφηκαν απο τοπικούς μηχανικούς απεικονίζουν την ένταση που επικρατεί.




 Η Μακρινίτσα όπως την θωρώ απο το μονοπάτι προς Σταγιάτες θυμίζει λιβάδι στρωμένο με χαμομήλι την Άνοιξη.






 Ο Βόλος απο το μονοπάτι προς Σταγιάτες. Ποιός ξέρει πόσοι Βολιώτες μεθοκοπούν αυτή την υπέροχη πρωϊα στα τοπικά τσιπουράδικο. "Τυχέρος αυτός που θα πιεί τσίπουρο και θα συμμετάσχει σε πολιτική συζήτηση σε Βολιώτικο τσιπουράδικο" έιπε κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (ο νεότερος).




 Εθνική οδός που κατασκευάσθηκε επι υπουργείας Κώστα Λαλιώτη.



 Επιγραφή σε βρύση στην Πορταριά. Τα κονδύλια του σχεδίου Μάρσαλ χρησιμοποιήθησαν δια την ενίσχυση της εθελοντικής εργασίας. Ιδού όμως το ερώτημα. Οι εθελονταί τί τα χρειάζονται τα κονδύλια; Πάντα έτσι λειτουργούσε ο Αμερικάνος.



 Καλντερίμι και βάρα όλη μέρα.




 Το βουνό Σαρακηνός απο το μονοπάτι προς Σταγιάτες.




 Παλαιότερη εικαστική παρέμβασις μου σε τσιμενταύλακα. "Η φύση εραστής της ζωής". Πλέον δεν προχωρώ σε τέτοιες παρεμβάσεις λόγω πόνων στο ισχίο που κάνουν την απόδραση με τρέξιμο σε περίπτωση πεσίματος δύσκολη.




 Υπερυψωμένος ασφαλτόδρομος πάνω απο παραδοσιακό καλντερίμι. Το συγκεκριμένο σημείο έχει χρησιμοποιηθεί απο την εταιρία ηλεκτρονικών παιγνίων SEGA στο φημισμένο παιχνίδι sega rally και έχει κάνει τις Σταγιάτες χωριό ξακουστό σε ούλο τον πλανήτη.



 Ρέμα.


 Ο Βόλος απο την Άλλη Μεριά.



 Βρύση στην Ανακασιά η οποία δέν λειτουργεί. 1937 το έτος κατασκευής της δηλαδή επι κυβερνήσεως Ιωάννου Μεταξά. Ποιός είπε το ΟΧΙ;




 Άλλη μία βρύση που δε λειτουργεί.




 Φραγκοσυκίες. Μία καλλιέργεια τρομερά προσοδοφόρα.



 Ένα καμπαναριό.




 Άγαλμα αφιερωμένο στον άγνωστο στρατιώτη. Εδάκρυσα όταν αντίκρισα τούτο το μνημείο. Εδώ έδωσα το πρώτο μου φιλί με την Θεοδότη την κόρη του παπά στις αρχές της κατοχής. Πολύ καλός άνθρωπος ο παπατσάκαλος. Εξομολογούσε τους αντάρτες του ΕΑΜ και έστειλε αρκετούς απο δαύτους στη Μακρόνησο.


 Άλλη μία βρύση που δεν λειτουργεί



 Το βουνό των Κενταύρων και απο πάνω του ένα σύννεφο που θυμίζει σε σχήμα την Ελλάς. Στα δεξία ένα μικρο σύνεφο που ομοιάζει με την Κύπρο μας. Μαγική εικόνα.




 Ταγκιές απο χιπ χοπερς της Ανακασιάς. 





Το ρέμα στις Αηδονοφωλιές. Εδώ βλέπουμε και την περιφημη βρύση κατασκευής Γκαουντί. Προσέξτε την κλήση του πέτρινου τοιχίου.



 Εδώ είναι το τέλος της διαδρομής μας. Πραγματικά ένα μαγικό πέρασμα στην ιστορία που θυμίζει εποχές αλλοτινές. Τώρα θα απολαύσω το τσιπουράκι μου στην παραλία του Βόλου. Και φυσικά ένας είναι ο μεζές. Μύδια και γυαλιστερές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου